Alle kinderen bewegen
Welkom bij Alle kinderen bewegen. Op dit moment is er helaas geen dreumes, peuter- en kleutergym mogelijk. Wil je op de hoogte gebracht worden als de lessen weer hervat worden? Stuur een bericht aan: peutergymmetRina@allekinderenbewegen.nl Heb je behoefte aan beweeginspiratie? Stuur gerust een mail en ik denk graag met je mee!

Voorbeelden bij de verschillende onderdelen in de les

Om een beeld te geven wat er in een kinderyogales aan bod komt vind je hier voorbeelden bij de verschillende onderdelen. Tijdens een les staat er altijd een thema of deugd centraal. Ook kan een prentenboek of avontuur de leidraad voor de les zijn. Alle onderdelen passen dan hierbij. Meestal lopen de oefeningen soepel in elkaar over en wisselen zich op een logische manier af. Zo zijn er momenten van inspanning en ontspanning.  De oefeningen gebeuren soms alleen, soms in tweetallen of er wordt in groepjes of de hele groep met elkaar geoefend, gespeeld of getekend.

Energizer

Meestal start de les met een energizer. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de energie gaat stromen of juist dat je je beter gegrond voelt.


Houdingen en reeksen

In een kinderyogales vormen de houdingen en reeksen het belangrijkste onderdeel. De klassieke yogahoudingen (asana's) vormen hier de basis, maar soms wordt er ook een twist aan gegeven. De houdingen krijgen aansprekende namen voor de kinderen, waardoor de fantasie wordt aangesproken. Zo kan "de neerkijkende hond" een hond zijn in een verhaal waar een hond een rol speelt, maar in een avontuur naar Egypte kan deze zelfde houding een piramide zijn.
Reeksen zijn houdingen die elkaar vloeiend opvolgen, een voorbeeld hiervan is de zonnegroet.


Ademspel

In een kinderyogales vormt adem ook een belangrijk onderdeel. Voorbeelden zijn door een rietje tegen een watje blazen, tegen een veertje blazen of gewoon de ademhaling observeren.


Yogaspel

In de les is er regelmatig ook ruimte voor spel. Bijvoorbeeld memorie waarbij er geen kaartjes zijn, maar kinderen die yogahoudingen doen. Een ander voorbeeld is met elkaar een woord maken, waarbij de lichamen de letters vormen.


Onderlinge massage

Bij onderlinge massage gaat het over liefdevolle aanraking. Een voorbeeld is het weerbericht op elkaars rug tekenen. Je maakt de zon door met een vlakke hand cirkels op de rug te maken, regen door op de rug te tikken en tekent een bliksem voor onweer.


Meditatie

De meditatie wordt gebruikt om even naar binnen te keren. Zo kom je tot rust en wordt de fantasie aangesproken.


Ontspanning

Meestal tegen het einde van de les, is er een moment om even lekker te liggen. Tijdens deze ontspanning wordt er een verhaal voorgelezen of naar muziek geluisterd.


Tekenen/creatieve verwerking

Aan het eind van de les is er ruimte om even te tekenen. Bijvoorbeeld na het Indianenavontuur een vuur.